Barn med olika livsvillkor

Precis som hemma möter man barn med olika livsvillkor. En del kommer från trygga och kärleksfulla familjeförhållanden medan andra kommer från trasiga sådana. Det börjar närma sig jul, en högtid som på något underligt sätt gör dessa klyftor och skillnader väldigt tydliga. En del barn får nya fina kläder och leksaker medan andra får sparkar och slag. 
 
Vi ska vara otroligt tacksamma över det skyddsnät vi har genom socialtjänsten i Sverige, framför allt för barnen runt om i samhället. 
 
En av pojkarna jag lärt känna under min tid på skolan kan inte längre bo hemma på grund av hans alkoholiserade pappas återkommande misshandel. Han har i dagsläget inte ett klädesplagg i rätt storlek. Idag efter skolan åker jag och han till marknaden för att handla nya kläder, underkläder samt en del hygienprodukter som tvål, tandkräm, ny tandborste m.m. I Sverige hade det kanske ansetts oprofessionellt av mig att "favorisera" ett barn på detta vis. Här finns inget skyddsnät vilket gör att jag känner att jag måste och vill hjälpa honom. Jag kan inte förlita mig på att någon annan kommer lägga resurser på honom. 
 
Dock känner jag att det är viktigt att han är medveten om att detta är något jag gör som privatperson och inte som lärare på skolan. Vikten av att skilja på profesionell omsorg och privat omsorg...